Scoville Heat Unit
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kome sume....
Post kali nih aku nak share dekat kome pasal Scoville Heat Unit.MENDE APE TUH????
Jangan takut dan jangan risau,ini bukan pasal fizik yg banyak mengecewakan orang tuh.Tapi ini pasal tahap kepedasan yg ada dalam cabai/cili/lada yg kome makan tiap-tiap hari.
Cara deme(mereka yakni para saintis) kira SHU tuh adalah dgn menggunakan kadar capsaicin yg terkandung dalam setiap cili.Camne???Aku pon tak berapa nak tau sangat.Lagipon aku bukan saintis lagi.Nak tau cube kome Google tengok.
Bawah nih ada carta kepedasan cili dunia.......
Cube kome tengok baik-baik...Bayangkan betapa terbakornye mulut kome bile kome terkena cabai yg paling pedas...CAROLINA REAPER!!!!!
![]() |
| CAROLINA REAPER !!! 1.2juta-3juta SHU..Kedutan yg menakutkan |
Atas 3juta SHU adalah ekstrak capsaicin dan bukannya cili...FYI,cabai burung kampung yg kome makan kat rumah tu,tahap kepedasan dia ialah 100 000-250 000.Kalo tak percaya kome boleh la tanya WIKI https://en.wikipedia.org/wiki/Bird%27s_eye_chili klik kat link nih...
![]() |
| Cili padi kebanggan orang Asia 100K-250K SHU |
So orang Eropah selalu kabo kat kita yg JALAPENO pedas la apa la,padahal deme(mereka) tak tau yg cabai kita lagi padu daripada deme.Acah!!!JALAPENO berapa je pon SHU dia...Hahahaaa
![]() |
| Jalapeno kebanggaan rakyat Mexico 3000-5000 SHU |
THE SPICIER,THE BETTER!!!!!!!!!!!!




No comments:
Post a Comment